La logopèdia és la disciplina encarregada de estudiar, prevenir, avaluar, diagnosticar i tractar els trastorns de la comunicació humana, tant d’infants com d’adults, en els camps cognitiu, físic i fisiològic.
El logopeda és l’especialista que s’encarrega d’atendre els problemes de la comunicació humana relacionats amb les dificultats en la parla, el llenguatge, la veu, la sordesa, la deglució i la lectoescriptura.
La neurorehabilitació és un procés clínic complex dirigit a restituir, minimitzar i/o compensar les alteracions funcionals aparegudes en la persona afectada per una discapacitat a conseqüència d’una lesió del sistema nerviós.
Patologies:
L’estimulació primerenca és una tècnica terapèutica dirigida a nens i nenes d’entre 0 i 6 anys que presenten alteracions en el seu desenvolupament evolutiu o que es trobin en situació de risc de patir-lo. Sovint es parla també d’intervenció primerenca, atenció precoç, o termes similars. Les alteracions més freqüents, que requereixen atenció logopèdica, són:
La veu és l’element més important en la comunicació, no només perquè és el vehicle del llenguatge sinó perquè reflexa el jo mes íntim, individual i irrepetible. Heu pensat alguna vegada com seria aixecar-se i no tenir veu? Com ho faríeu per dir bon dia, per demanar el pa a la fleca, per trucar al metge? La comunicació és un fet indispensable en les nostres relacions personals i laborals. El mal ús, el deteriorament o un trastorn de la veu representen un greu impediment per a la vida personal però també per a la professional. Hi ha moltes persones que necessiten la seva veu per a desenvolupar la seva feina: mestres, professors, comercials, actors, cantants...
Quan cal fer una consulta?
Quan es pateix disfonia o afonia freqüentment i tenim els símptomes següents: veu ronca o agreujada, escurar el coll constantment per intentar aclarir la veu, fatiga laríngia constant a causa de un abús vocal, dolor o pèrdua de veu quan projectem la veu o cridem, cansanci parlant per una incorrecta respiració, veu nasal o al cantar notar molta tensió o no poder cantar com abans. Si aquests símptomes es fan crònics poden provocar una disfonia funcional permanent i la possible aparició d’afeccions orgàniques com lesions a les cordes vocals (nòduls, pòlips...)
Les maloclusions dentals estan relacionades amb alteracions en la respiració, la masticació i/o la deglució. A més, alguns hàbits disfuncionals com fer la pipa, fregar les dents (bruxisme), mossegar-se les ungles o els llavis, etc, alteren la posició normal de les dents. Per tal de corregir de forma efectiva i radical aquestes maloclusions, és absolutament fonamental iniciar el tractament d’ortodòncia combinat amb rehabilitació logopèdica de manera que garantim que tot allò que treballa la ortodòncia de forma impecable, quedi completament assolit i així minimitzar el risc del retornar el canvi. La teràpia miofuncional és la disciplina encarregada de prevenir, valorar, diagnosticar i corregir les disfuncions orofacials que poden interferir sobre l’estructura de les dents i les relacions maxil·lars, així com també en la producció de la parla.
En l’infant: Parlem de trastorns del llenguatge quan aquest no desenvolupa amb normalitat les habilitats de comunicació i la capacitat del llenguatge. Quan s’ha de demanar una valoració?
En general els nens presenten dificultats e el rendiment o en la seva conducta, presenten lleus alteracions o retards en algun o algunes àrees del deselvolupament, ja sigui cognitiva, biològica o emocional: no obstant, no cumpleixen els criteris per ser classificats dins d’una categoria diagnosticada com retard, dèficit atencional, trastorn de l’aprenentatge o d’altres. Es a dir, no hi ha cap malaltia associada que expliqui es seves dificultats escolars, i son aquests nens sans des del punt de vista mèdic però amb un mal rendiment escolar. Es molt important saber que un estudiant amb baix rendiment escolar es un estudiant en risc, i això significa que existeixen mes probabilitats de presentar alteracions conductuals i emocionals com la disminució de la sensació d’autoeficàcia, agressivitat per la frustració, disminució de l’autoestima.
Són molts nens que presentant problemes de rendiment escolar i conducta, lamentablement, no son tractats. Per aquest motiu, el gabinet VOCALIA EGARA, vol fer un crit als pares ara que som a temps i informar que tota aquesta problemàtica es pot evitar realitzant un treball logopèdic a temps. Treballem:
Els sistemes augmentatius i alternatius de comunicació (S.A.A.C.) són formes d'expressió alternatives a la parla per a persones que no l'han adquirit o que l'han perdut per causes com: afàsia, paràlisi cerebral, malalties neurodegeneratives (Parkinson, esclerosi múltiple...), malalties musculars progressives (miopaties) o altres condicions que dificulten o impedeixen el llenguatge oral, l'escriptura manual o l’accés a l’ordinador. L’objectiu d’aquest servei és millorar el benestar d’aquestes persones amb greus discapacitats en la comunicació i el llenguatge, en la manipulació i la mobilitat, així com el d'aquelles persones que els envolten.
La deficiència auditiva és la pèrdua o anormalitat de la funció anatòmica i/o fisiològica del sistema auditiu. Això comporta dificultat a l’hora d’escoltar i implica un dèficit en l’accés al llenguatge oral.
L’audició és la via principal a través de la qual es desenvolupa el llenguatge i la parla. Qualsevol trastorn que afecti en les habilitats auditives, a edats primerenques, afectarà al desenvolupament lingüístic i comunicatiu; als seus processos cognitius i, en conseqüència, a la seva posterior integració en els àmbits escolar, social i laboral.
Al gabinet VOCALIA EGARA es realitza el treball de (re)habilitació auditiva i d’estimulació de la comunicació i del llenguatge amb pacients amb audiòfons i/o implants coclears.
L’entrenament auditiu els permetrà escoltar i interpretar de manera correcta diferents tipus de sons fins arribar a la paraula, i així poder millorar les habilitats auditives.
Les fases de l’entrament auditiu que treballem són:
2024 © Vocalia Egara. Todos los derechos reservados. Política de datos